Резервации +359 894 / 737 017

Picture 015През 1909 година Атанас Анастасов Буров (първи братовчед на банкера Буров) построява във Варна лятна къща и винена изба, по проект на известния архитект Петко Момчилов (Девическата гимназия във Варна, Минералните бани в София, църквата „Св.Седмочисленици“ и др.). Къщата е в класически стил, като всички стаи са с морска панорама. По край къщата са изградени две нива обширни тераси, които наподобяват палуба на кораб. За построяването на избата, разположена на 12 метра под повърхността на земята, са използвани уникални инженерни технологии, които позволяват запазването на постоянна температура и влажност в помещението без помощта на познатите ни в съвремието технологии. Стените са дебели около 2 метра и се състоят от два пласта – дялан камък и керамични тухли, това наподобява ефекта на хладилника и позволява запазване на температурата в относително постоянни граници през цялата година. Вентилацията на помещението се е осъществявала идеално, благодарение на отвори в стените, които са излизали вътре в избата и на повърхността на земята,така въздуха е циркулирал и е проветрявал избата. По това време тук са се произвеждали вина, които са били изнасяни за Европа.

Picture 021След 09. Септември. 1944 година, имота е национализиран и е превърнат в профилакториум за белодробно и сърдечно болни. Лозята и овощните дръвчета са унищожени, на част от земята е построен бл.68 в квартал „Чайка“.

След промените през 1989 година, с дълги съдебни дела и искове, държавата реституира имота на собствениците му. Имота е в ужасен вид, с изтръгнати контакти, избита и липсваща дограма, откраднати врати, без заграждения.

Защото времето

превърна всичко това в традиция!